Wil jij het mooiste uitzicht van Nederland? Jaarlijks worden er 10 miljard bloemenbollen geteeld. Genoeg werk dus voor iedereen. Je kan met de handen buiten aan de slag op trekker en heftrucks of je zorgt dat alle bollen gezond blijven. Met veel buitenlandse handel zijn er ook veel mooie banen in de verkoop.
De bloembollensector is een veelzijdige sector met diverse carrièremogelijkheden, waaronder teelt, veredeling, handel, marketing, onderzoek en technische ondersteuning. Vergeet daarbij ook niet de creatieve aspecten van het werken met bloemen en planten.
Bloembollen dragen bij aan biodiversiteit en het verminderen van de ecologische voetafdruk.
Afhankelijk van de bloem en de regio worden bloembollen op een andere manier geteeld. Dit kan traditioneel, waarbij de bloembollen direct in de grond worden geplant. Maar dit kan bijvoorbeeld ook tussen 2 netten in de grond.
Bloembollen worden ook in de kas geteeld. Dit is dan om de bloemen te oogsten voor verkoop. Deze manier van telen noemen ze ook wel: broeierij. Je bent dan geen teler, maar eigenlijk een kweker.
Naast bloembollentelers en-kwekers zijn er ook veredelaars: bedrijven die bezig zijn met nieuwe soorten ontwikkelen. Ook zijn er vele exportbedrijven actief of bollenteeltbedrijven exporteren zelf. Nederland is ’s werelds grootste exporteur. Deze export draagt bij aan de economie en versterkt de internationale reputatie van Nederland als bloemenland.
Enthousiast geworden? Zij-instromers zijn ook van harte welkom in de bollenteelt. Bedrijven in de buurt staan open om het gesprek met je aan te gaan.
Wil je meer weten over scholing over het telen van bollen? Kijk dan vooral op de site van de Bollenacademie! Hier vind je gratis cursussen en een introductie om ook vakinhoudelijke kennis op te doen. Wist je dat de opleiding meestal wordt vergoed door de werkgever?