Bomen, vaste planten & zomerbloemen

Er zit groei in de boomkwekerij

Bij het aanplanten van nieuwe bossen, het aanleggen van parken of de zonnebloemen in de vaas... Overal zie je deze sector terug. Als je werkt in deze sector, werk jij voor het groen van Nederland.

Wat maakt het werken met planten speciaal?

Welkom in een groeiende en bloeiende sector: bomen, vaste planten en zomerbloemen. Zoals je misschien wel verwacht zijn er in deze sector veel mensen nodig die buiten werken. Deze medewerkers zijn bezig met de verzorging van de producten. Denk hierbij aan taken als planten, oppotten, water geven, snoeien, onkruidbeheersing, maar ook het verplanten van producten, rooien uit de vollegrond, rapen van pottenvelden, orders klaar maken en producten etiketteren. 

Met dit alles help je om steden, dorpen, bos, natuur en landschap groener te maken! Op bedrijven in de sector heb je bovendien afwisselend werk met veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. 

Welke functies zijn er op een kwekerij?

Er zijn volop uitdagende functies beschikbaar in de sector. Naast productiewerkzaamheden hebben ondernemers behoefte aan leidinggevenden, teeltmanagers of bedrijfsleiders. Maar het gaat niet alleen om het kweken van bomen, vaste planten en zomerbloemen. Al die prachtige producten die goed zijn voor het welzijn en het klimaat, moeten natuurlijk ook verkocht worden. Dit gebeurt niet alleen in Nederland; onze producten gaan de hele wereld over! Daarom zijn er ook functies in de inkoop, verkoop, marketing en personeelszaken

De sector is volop in ontwikkeling en er wordt veel geïnnoveerd, met moderne mechanisatie en hightech-technieken zoals robots, gps en sensoren die data verzamelen van de bodem en het gewas. Daarom zijn er ook functies in de techniek!

Waar kan je werken met bomen?

Door heel Nederland zitten clusters met verschillende kwekerijen. Zo vind je veel laan-, bos- en parkbomen rondom Haaren (NB), Oudenbosch en Opheusden. Bos- en haagplantsoen rondom Zundert en siergewassen als clematis voor in Boskoop. Als je graag tussen de fruitbomen werkt, dan kan je terecht in de Flevopolder, Limburg en Zuid-West Nederland. Veel vaste planten en zomerbloemen vind je in Noord- en Zuid Holland; rozen in Noord-Limburg en rozenonderstammen in Oost-Groningen. 

Welk beter uitzicht is er bij jou in de buurt?

Maak de overstap

Enthousiast geworden? En ben je benieuwd hoe jij de overstap maakt? Mariëlle en André weten alles over welke voorkennis je mogelijk nodig hebt om te werken in de boomkwekerij. 

Contact met Mariëlle en André
Op zoek naar een ander uitzicht

Op zoek naar een ander uitzicht

Er is nog veel meer beter uitzicht te ontdekken in de land- en tuinbouw. Misschien past de kalverhouderij wel bij jou!